Over

Mendie Karagantcheff (1984) studeerde in 2008 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Sindsdien werkt zij onder de alias Studio Codex aan verschillende projecten, collecties en geeft ze mode-, design- en conceptontwikkeling lessen op basisscholen en middelbare scholen.
Haar werk heeft een toegankelijk karakter en kenmerkt zich door de duidelijke, stoere en grafische benadering. Muziek is een grote inspiratiebron en vaak de start van een nieuw project.

Andere grote thema’s in haar werk zijn jeugdcultuur, gedragscodes binnen subculturen en identiteit. Haar wortels in de elektronische underground en design scene bieden een rijke bodem ter inspiratie

Overigens houdt ze ook van de geur van vers gemaaid gras,
een espresso macchiato in de ochtend, zeevruchten, Kraftwerk,
Italo disco, hamsters en cosmopolitans. Cheers!

download cv 

Carlo Wijnands, fashion consultancy en voorheen programmeur Amsterdam Fashion Week

“Mendie is een uitgesproken designer die lifestyles als muziek en de cultuur er omheen als grote inspiratiebron heeft.

Het geheel is dan wel street wear minded en de aansluiting met de doelgoep ook, maar als je naar de detaillering kijkt en de grafische prints die ze verwerkt in de collecties valt het modische aspect je als kenner direct op en kan ik niets anders zeggen dat Mendie veel meer is dan enkel een street wear designer”.

“Haar atelier is hier een goed voorbeeld van: grote moodboards als dummies op de wand geprikt en een bevlogenheid die de ruimte in een ware inspiratiebron betoverd. Hier straalt Mode uit en zie je dat iedere collectie een uitgangspunt heeft die vertaald wordt naar een doelgroep. En deze doelgroep voelt zich er duidelijk comfortabel in, de foto’s van de verschillende collecties tonen ontspannen jongens met een outfit die ze trots dragen”.

“Ze
is
een bron
van
ideeën”

Maarten Wentholt, senior product en denim developer, Pontitex Amsterdam

“Ik heb Mendie leren kennen bij Denim City HQ, waar zij oa verantwoordelijk was voor de denim werkplaats. In deze samenwerking heb ik het genoegen gehad met Mendie alle testen te kunnen maken, die geleid hebben tot de eerste Amsterdam Dance Event Jeans,
de zgn ADE Jeans.

Mede dankzij haar nauwkeurigheid en haar creatieve oog, hebben we dit ontwerp tot een succes weten te maken”.

“Mendie
is een
betrouwbare partner om denim projecten mee te lanceren”

“Ik heb haar vele malen met passie over alle specifieke naden, rivets en buttons horen praten. Mendie is een creatieve geest, ze is nieuwsgierig.
Ze is niet bang om op een vernieuwende wijze een concept als ‘jeans maken’ aan te pakken. Ik heb dat ook met heel veel plezier samen met haar kunnen doen. Juist door de combinatie van de kennis van de vintage gemaakte jeans en het inzicht voor vernieuwing”

Esther Hellendoorn, Senior consultant Design, Styling & Creative management, HTNK Fashion recruitment & consultancy, Amsterdam

“Ik heb Mendie leren kennen als een goed geschoold, gedreven, creatief en enthousiast persoon die combinaties weet te maken van inspirerende en doordachte ideeën. Bruikbaar en met realisme. Ik ben altijd onder de indruk geweest van haar ervaring en haar bereidheid om deze te delen met haar collega’s en studenten”.

“Ze weet diverse disciplines te linken met een out-of-the-box mentaliteit: één van haar krachten”

“Altijd reflecterend, coachend en onderwijzend op een oplossingsgerichte manier. Ik aarzel niet om Mendie aan te bevelen. Ze is wat mij betreft een zeer waardevolle aanwinst voor elke organisatie die behoefte heeft aan innovatieve benaderingen in het ontwerpen, begeleiden, onderwijs en coaching”.

Mira Copini, coördinator Jean School, Amsterdam

“Opvallend
vind ik
haar
enthousiasme”

“Ik heb Mendie leren kennen als hoofd van het atelier in Denim City te Amsterdam. Naast het runnen van het atelier was zij ook verantwoordelijk voor het begeleiden van stagiaires en het verzorgen van instructielessen aan onze studenten. Mendie heeft een grote kennis van materialen, machines en toepassingen. Daarnaast is ze nieuwsgierig en blijft zelf ook nieuwe technieken en toepassingen leren”.

“Haar vermogen om onder grote werkdruk een positief pedagogisch klimaat te scheppen valt op. Net als haar oog voor de behoeften van de individuele student en de groep. En haar didactisch vermogen, ze weet leerstof om te zetten en in te zetten. Ook ziet ze goed wanneer een student juist ruimte nodig heeft.

Ze is positief en zorgt voor prettige, goed georganiseerde werkomstandigheden”.

Nicole de Munk, Talentmakelaar Stichting Wijsneus, Amsterdam

“Ik ken Mendie als deelnemer van de Vreedzame Wijk Training.  Deze pedagogische aanpak richt zich op het creëren van een positief sociaal klimaat en het omgaan met conflicten. Mendie heeft deze training met succes volbracht”.

“Ze valt op door haar lerende houding. Ook heeft ze een bijzondere kunstdiscipline in handen om deze pedagogische aanpak in haar lessen een plek te geven. Mode & design als verbindende factor in het werken met kinderen”.

“Mendie is naast de inhoudelijke, pedagogische en didactische kwaliteiten een fijn persoon om mee samen te werken”